Abonati-va la


 tutorialele noastre prin retelele sociale:

Follow Me on Pinterest
Recomandati prietenilor acest tutorial
prin retelele sociale:
 
   Configurare router wireless - Instalare router wireles, conectare, setare. Retele Wi-FI.

Viziteaza-ne site-ul: Reparatii Calculatoare Bucuresti - www.112pc.ro. Mai avem si alte tutoriale interesante.
**** cum acest articol se doreste a fi pentru toata lumea, o sa incepem prin explicarea termenilor, device-uri-lor folosite, cum functioneaza acestea, si apoi trecem la configurarea lor. Daca va plictisiti......derulati mai jos :) .Retea Wireless


   Comunicarea intre calculatoare se face printr-un canal radio. Intr-o retea wireless sunt disponibile 14 canale. Comunicarea intre un calculator si retea wireless se face printr-un acces point(deocamdata il stiti ca fiind router WI-FI, explic asta imediat). Mai multe retele WI-FI pot exista in aceeasi zona. Din aceasta cauza o retea wireless trebuie configurata in asa fel incat canalul folosit sa nu fie bruiat de semnal radio emis de alte retele wi-fi din zona. O retea wireless emite semnal pe un singur canal, dar poate perturba si canalele invecinate.


Router wi-fi


Ce este un access point, un hub, un switch, dhcp server...

   Incepem cu cel mai prost, si primul scos pe piata :).

Hub = un device la care se conecteaza prin cablu mai multe calculatoare. Configurate cu adrese IP corespunzatoare, acestea pot comunica intre ele. Hub-ul comunica cu aceste calculatoare pe rand. Daca avem 4 calculatoare conectate la hub, si sa sicem calculatorul 1 are de trimis date spre calculatorul 2, 1 "vorbeste" - 2,3 si 4 "asculta". Problema e ca 3 si 4 poate au altceva de comunicat intre ele si ..... nu se poate, ele asteapta si pierd timpul pentru ca numai un calculator poate "vorbi" la un moment dat prin Hub.

Switch = un device la care se conecteaza prin cablu mai multe calculatoare. La prima vedere arata ca un Hub. Modul de functionare difera. Pentru cazul anterior, daca 1 are de vorbit cu 2 si 3 cu 4, acest lucru se poate realiza simultan pe switch . Si daca este vorba de conectarea a 16 calculatoare la un hub sau switch va dati seama care ar fi diferenta de viteza. 2 calculatoare conectate la un switch pot comunica oricand, fara sa astepte dupa alte "convorbiri".

router = cel mai simplu expicat: un device care trimite datele de pe internet catre calculatorul care le-a cerut. Intr-o retea wireless sau prin cablu calculatoarele sunt identificate printr-un numar (192.168...) care poarta denumirea de IP. Aceste IP-uri sunt de 2 feluri. Locale, adica valabile doar in reteaua locala (numita si LAN = local area network), si "routabile" adica sunt vazute si de pe internet.

*** IP routabil/neroutabil
IP routabil = Fiecare calculator are o adresa IP, care este unica. Fie ca este vorba de retea wireless sau nu, atunci cand apar 2 calculatoare cu acelasi IP va apare acel mesaj cu "conflict IP" si lucrurile nu functioneaza cum trebuie. Internetul este mare si sunt multi conectati la el. O adresa IP rootabila, adica valabila pe internet...costa. Din cauza aceasta providerul dvs de internet va aloca doar o adresa IP rootabila, la nimereala, una care este libera la momentul cand va conectati si este alocata de serverul DHCP de la provider. De obicei de cate ori va conectati este alta (daca nu aveti o adresa de IP fixa). Ganditi-va la IP ca la un CNP al calculatorului. Daca apar in Romania 2 persoane cu acelasi CNP nu e bine. :) .

IP neroutabil = Daca va construiti un LAN (retea wireless sau prin cablu locala, dar invatati-va cu termenul de LAN pentru ca pe acesta il vom folosi in continuare) separat si nelegat la internet sau alte retele de calculatoare atunci n-ar fi nici o problema, ati putea teoretic folosi orice adrese de IP doriti pentru calculatoarele din acel LAN. Dar odata facuta legatura la internet daca pe internet cineva are aceeasi adresa atunci lucrurile nu mai functioneaza. Si atunci au aparut IP-urile neroutabile. Care sunt? Ce sunt ? Cum functioneaza? Am sa incerc sa explic cat pot de simplificat. De exemlu de la 192.168.0.0 pana la 192.168.255.255. Se poate construi un LAN cu IP-uri din aceasta clasa. Acest LAN se leaga la internet printr-un router. Desi calculatoarele au acees la internet aceste IP-uri nu vor fi vazute de pe internet si deci nu vor genera un conflict cu alt calculator de pe internet. Legatura cu internetul nu este o legatura directa intre doua retele, ci se efectueaza in felul urmator (tocmai pentru a separa IP-urile din LAN de internet): Daca va aflati la calculatorul cu IP 192.168.1.101 din aceast LAN, atunci cand cereti date de pe internet nu le veti cere direct ci le veti cere routerului si acesta se va conecta cu IP-ul routabil , va lua datele de pe internet si apoi le va livra calculatorului dvs 92.168.1.101 .

  Problema cu IP-urile neroutabile nu este ca nu puteti accesa internetul, acest lucru fiind rezolvat in felul explicat mai sus, ci faptul ca nu puteti fi gasit de alt calculator de pe internet pentru ca adresa dvs. IP nu este vizibila dinspre internet.

Retea Wireless = LAN-ul este compus din toate calculatoarele cu aceeasi clasa de IP care se vad intre ele, sunt conectate, indiferent de metoda de conectare, fie ea cablu sau wi-fi. Daca la router-ul cumparat de dvs conectati un calculator prin cablu si un laptop prin wi-fi, ele vor fi in acelasi LAN.

DHCP server = atunci cand in LAN apare un nou device, calculator, telefon, imprimanta, etc..., si acest device are setarile placii de retea configurate pe setarea "auto", il va configura automat cu un IP de LAN (192.168.x.x), dns si gw (IP-ul de LAN al routerului ca sa stie cui face cereri pentru date de pe internet).

access point = se conecteaza la retea prin hub sau switch. Imaginati-va un calculator conectat la hub sau swictch prin cablu. Taiem cablul undeva "pe fir". La bucata de cablu care vine dinspre switch conectam acest access point iar din calculator scoatem placa de retea si bucata de cablu ramasa si punem o placa de retea wireless. Dupa conectarea prin user si parola (pe care le cere acest access point) calculatorul se comporta ca si cum ar fi conectat in continuare prin cablu. Access point-ul si placa de retea wireless sunt niste device-uri transparente pentru el, el vede doar coneziunea la switch sau hub. Vestea buna e ca prin acest access point se pot conecta mai multe calculatoare. Cum cu orice veste buna vin si 2 vesti proaste :) :

1. access point-ul functioneaza pe un canal radio (din cele 14), deci desi nu e o comunicatie pe fir, toata lumea conectata la acest device "vorbeste pe acelasi fir", doar un calculator (telefon.....etc.)vorbeste la un moment dat. Comunicare de tip "hub" nu "switch".

2. Fiind doar 14 canale de comunicare, iar raza de acoperire a unui access point destul de mare, daca nu sunteti undeva la o ferma in varful dealului departe de toata lumea :), vor fi si alte access point-uri care folosesc acelasi canal(sau canale apropiate) care vor bruia semnalul rezultand o viteza mica, pentru ca orice date trimise prin retea wireless sunt verificate la destinatie, si daca au erori "se mai trimit o data".


Configurare router wi-fi - alegere canal radio


  Pentru alegerea canalului va sfatuim sa folositi aplicatia Wifi Analyzer disponibila gratuit pe Google Play. Veti vedea foarte repede care canale din cele 14 sunt ocupate:

configurare router  rds retele wi-fi

Flyere Ieftine

Print flyere, fluturasi, pliante la cel mai mic pret.

www.flyere-fluturasi.ro

Flyere Ieftine

Producator direct, calitate superioara, cel mai mic pret. Livrare in Bucuresti si in tara.


Viziteaza-ne site-ul: Reparatii Calculatoare Bucuresti - www.112pc.ro

Articole, stiri IT, Filme Tutoriale.

Reparatii calculatoare in Bucuresti.

www.112pc.ro - Service calculatoare

Deplasare gratuita pentru constatare si estimare pret.
In acest caz putem observa ca retele wi-fi care ocupa canalele 1-8. Alegerea unui canal intre 9 si 14 ar fi potrivita. (in cazul in care semnalul dvs este cel de culoare rosie).
   De ce era necesar tot ce am scris mai sus? Pentru ca ceea ce numiti router de fapt este compus din mai multe device-uri si trebuia explicat ce face fiecare. In acea cutie se afla:


Instalare Router


Montare pe perete


   Ideal ar fi un perete care nu este de beton, deoarece betonul fiind armat cu fier va ecrana semnalul iar puterea de emisie va fi diminuata. De asemenea ar fi bine ca locatia acestuia sa fie in mijocul casei pentru a avea o mai buna acoperire si a interfera cat mai putin cu semnalele radio ale altor retele invecinate.


Conectare cabluri


   Procesul de instalare router incepe prin conectare. Acesta are un port WAN si mai multe porturi LAN. La portul WAN se conecteaza cablul de internet, cel furnizat de providerul dumneavoastra de internet. La porturile LAN se conecteaza calculatoarele.(nu conteaza la care). Functia WIFI poate fi setata pe off din fabrica, deci pentru a accesa meniul de configurare trebuie sa conectati cel putin un calculator prin cablu.


Configurare router


Conectare


   Procesul de configurare router incepe prin a va conecta prin cablu cu un calculator. Daca cumva serverul DHCP nu este pornit (n-am intalnit acest caz) va trebui intodusa adresa IP la calculator manual, si am sa va explic imediat cum. Din fabrica (sau dupa ce ati apasat butonul de reset care-l aduce la setarile de fabricatie), acesta are 3 parametri pe care va trebui sa-i aflati:


  Cum aflati toate astea? Cam cum arata aceste date ca sa stiti dupa ce va uitati? 4 variante. De obicei IP-ul local este 192.168.1.1 sau 192.168.0.1, username: admin si parola ori nu este, ori este admin, ori 1234 (aceasta fiind una din cele 4 variante :) )Cazul neintalnit - server DHCP oprit - setare manuala IP pentru conectare


   Trebuie neaparat sa stiti adresa de IP locala a routerului. Va trebui sa setati placa de reta a calculatorului cu un IP din aceeasi clasa (pentru cei care nu stiu ce inseamna asta, puneti o adresa la care difera doar ultima cifra, sa fie intre 1 si 254, iar netmask 255.255.255.0)Configurare router wireless


  Odata conectata calculatorul, deschideti Internet Explorer si introduceti urmatoarea adresa http://xxx.xxx.xxx.xxx , unde in loc de xxx.xxx.xxx.xxx scrieti adresa IP a routerului. De obicei http://192.168.0.1 sau http://192.168.1.1 . Se va deschide o fereastra in care va trebui sa introduceti username si parola. Daca nu are parola lasati campul password gol. Login si ati intrat in meniul de configurare.

  Ne intoarcem la aplicatia Wifi Analyzer pentru a vedea intensitatea semnalului retelei WI-FI noastre in diferite locuri din casa:instalare router wireless retele wi-fi


   Folositi aplicatia Wifi Analyzer pentru a vedea mai exact nivelul semnalului in diferite locuri din casa unde aveti de gand sa utilizati dispozitive conectate prin wi-fi -ul proaspat pus in functiune. Nu va puteti da seama de interferentele care apar si nici de structura peretilor, armaturilor de metal, etc. . Probarea semnalului ramane cea mai buna solutie.

Puteti vedea de asemenea si nivelul semnalului wi-fi al LAN-urilor invecinate.Viziteaza-ne site-ul: Reparatii Calculatoare Bucuresti - www.112pc.ro

Articole, stiri IT, Filme Tutoriale.

Reparatii calculatoare in Bucuresti.

www.112pc.ro - Service calculatoare

Deplasare gratuita pentru constatare si estimare pret.Folosind aceste sfaturi si alegand un canal radio potrivit, optimizati o retea wireless
si implicit viteza de acces la internet.

VIzitati-ne pagina de articole si tutoriale video: 112PC - tutoriale - articole - service IT - Reparatii Calculatoare Bucuresti